Skip to main content

Grunnleggende radiografi


Bokskapet_Helse
Enrollment is Closed

Om grunnleggende radiografi

Nyutdannede radiografer forventes å utføre konvensjonelle skjelett- og- thoraxundersøkelser selvstendig og i samsvar med faglige kriterier. Dette omfatter også ivaretakelse av pasientens behov for kommunikasjon og omsorg, forholde seg til pasients sykdom eller skade, samt å kunne fremstille og beskrive diagnostisk bildemateriale.

Dette kurset er laget i samarbeid mellom OsloMet og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Målet med prosjektet er å utvikle et læreverk i grunnleggende radiografi som kan brukes på tvers av radiografutdanningene i Norge. Kurset gir tilgang til digitale forelesninger, samt oppgaver knyttet til disse. I tillegg må studentene lese pensumlitteratur, og møte opp på undervisning og veiledning. Undervisningsformen som brukes i klasserommet varierer mellom ulike utdanningsprogram. Gå til hjemmesiden for din egen utdanning for å lese mer.

Forkunnskaper

Grunnleggende kunnskaper om anatomi, fysiologi og sykdomslære.

Lisensiering

Dette læreverket har Creative Commmons-lisensen Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår (CC BY-NC-SA). Dette betyr at du må oppgi korrekt kreditering:

   Linn Bjerknes og Andrea Falk Lorentsen: Grunnleggende Radiografi.
   Utgitt av Bokskapet (https://bokskapet.oslomet.no)
   OsloMet - storbyuniversitetet. Oslo 2021. 
 

Du kan ikke bruke materialet til kommersielle formål, men du kan republisere og gjøre endringer så lenge det avledede verket har samme lisens. Vær oppmerskom på at det også kan eksistere andre opphavsrettsreguleringer for nærmere angitte deler av materialet.

Redaktør

Course Staff Image #1

Linn Bjerknes

Linn er lektor ved radiografutdanningen på OsloMet. Hun har vært ansvarlig for emnet grunnleggende radiografi i flere år, og har vært primus motor for utviklingen av dette læreverket sammen med Andrea.

Course Staff Image #2

Medredaktør

Andrea Falk Lorentsen

Andrea underviser ved radiografutdanningen ved UiT i tillegg til jobben ved Universitetssykehuset i Tromsø, UNN. Hun er et arbeidsjern som brenner for faget og fagformidlingen.

Medieredaktør

Course Staff Image #1

Emma Vestli

Emma er leder for kunnskapsforvaltning ved universitetsbiblioteket på OsloMet. Hun har en stor portefølje som inkluderer Bokskapet, alle online-tidskriftene, ODA, og Fagarkivet. Altså en masse greier som få folk forstår seg på. Hun er utdannet medieviter og har flere års erfaring med utvikling av digitale læreverk i Bokskapet.

Bidragsytere

Gabi Hurlen

Gabi er utdannet medieviter, og har jobbet i Bokskapet så lenge det har eksistert. Stillingstittelen er rådgiver, men Gabi synes det høres intetsigende ut. Da kaller hun seg heller videoprodusent eller innholdspodusent, kurssnekrer og kursholder.

Sara Gerhardsen Vikestad

Sara er utdannet lærer ved OsloMet, og studerer nå til Paramedic. Hun har en egen evne til å sy sammen video, tekst og oppgaver i kursene, slik at de fremstår mer helhetlige. Hun har jobbet med flere av Bokskapets større kurs, som AFB og Patologi, og har gjennom årenes løp blitt en ekspert kurssnekrer.

Mark Stenersen

Mark er grafisk designer og videoprodusent i avdelingen Result, ved UiT. Han er produsent for filmene som er spilt inn i Tromsø, og han har laget de kule skjelett-vignettene som spiller før videoene i kurset.

Henning Nysted

Henning underviser ved radiografutdanningen på UiT.

Kari Gerhardsen Vikestad

Anita Reitan

Linda Hammerstrøm

Ofte stilte spørsmål

Hvilken nettleser bør jeg bruke?

Open edX fungerer best med gjeldende versjoner av Chrome, Firefox or Safari, eller med Internet Explorer versjon 9 og nyere.

Se for liste av støttede nettlesere for mest oppdatert informasjon.

Hva om jeg ikke har hatt sykdomslære ennå?

Du kan komme ganske langt ved å gå gjennom læreverket i Patologi her i Bokskapet. Dette kurset bruker også noe innhold fra utvalge tema i Patologi, for å kunne gi mer helhetlig informasjon om tema i grunnleggende radiografi.

I Bokskapet jobber vi med å utforme alle våre læreverk etter gjeldene retningslinjer for Universal Utforming, WCAG 2.1. Vi beklager at det fortsatt er mangler når det gjelder teksting av undervisningsvideoer og alternativ tekst til illustrasjoner. Revisjonsarbeid pågår løpende gjennom semesteret og oppdateres i Bokskapet før semesterstart. For spørsmål/ innspill om universell utforming, ta kontakt med [email protected]